Reformer, Joseph Pilates tarafından geliştirilmiş çok yönlü bir ekipmandır. Reformer aletinin tasarımının ilk temelleri 1. Dünya Savaşı döneminde yaralı askerleri yataklarında tedavi etmeye başlanmasıyla atılmıştır. Joseph Pilates’in hastanede yataklara ve duvarlara taktığı yaylarla hastaları tedavi etmesi, aslında bugünün modern Reformer aletlerinin ilk denemeleridir.
Reformer aletinin üzerine yatılan bölüm kızaklı bir yapıya sahip olup dirençleri farklılık gösteren yaylar ile desteklenir. Bu hareketli sistem üzerinde ise, omuz desteği ve başınızı yerleştirdiğiniz başlık bulunmaktadır. Aletin fonksiyonel yapısı sayesinde, farklı vücut yapılarına sahip kişilerin vücut yapısındaki engelleri ( bazı kasların kısa ve esnekliğinin az olması vb. ) göz önüne alınarak kişiye göre ayarlanabilmektedir.
Reformer üzerinde egzersiz yaparken amaç; kuvvetimizi geliştirmek, doğru şekilde esnetmek, denge merkezini kuvvetlendirmek, postür bozukluklarını düzeltmek ve tüm bunlar esnasında doğru nefes, doğru tempo ve akıcı hareket ilkelerini uygulamaktır. Dersler tüm bölgelere yönelik çalışmaları içermektedir; çünkü amaç sadece belirli kas gruplarını şişirmek ya da büyütmek değil, esnetip uzatarak kuvvetlendirmektir.
Reformer aleti, özellikle yatarak uygulanan hereketlerde yerçekiminin etkisini azalttığı için kişinin daha rahat hareket etmesini sağlar. Egzersizlerin vücut ağırlığı kullanılarak yapılmasına karşın kaslar güçlenir ve yatay pozisyonda olunduğu için bu esnada eklemlere yük binmesine de engel olunur. Reformer aleti, doğru eğitmen ile çalışıldığı takdirde bu şekilde güvenli olma özelliğini de taşımaktadır.
Reformer dersleri birebir yapılabileceği gibi, grup dersi de yapılabilmektedir. Grup dersleri, eğitimin doğru aktarılması ve kısa sürede gözle görülür sonuçlar alınabilmesi için 4 kişiyi geçmemelidir. Çünkü kişilerin seviyesinin birbirine yakın olması ve eğitmenin kişiler ile birebir ilgilenebilmesi gerekmektedir.